Cristian Diaconescu, despre un eventual refuz al Austriei pentru aderarea României la Schengen: „Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Cristian Diaconescu, despre un eventual refuz al Austriei pentru aderarea României la Schengen: „Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Cristian Diaconescu/ Foto: Mediafax
Publicat: 20/11/2022, 17:08
Actualizat: 22/11/2022, 09:43

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, este de părere că Lucian Bode, actualul ministru de Interne, ar trebui să ia legătura urgent cu omologul său austriac, care, citat de presa din Austria, ar fi declarat că nu este de acord cu aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spațiul Schengen. Într-un interviu pentru un ziar austriac, Gerhard Karner ar fi declarat că „nu este momentul să votăm asupra extinderii acum”. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu este de părere că România are mari șanse să adere la spațiul Schengen.

O veste proastă pentru România a venit vineri din presa austriacă, unde, ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, ar fi declarat că se opune aderării țării noastre, a Bulgariei și a Croației la Spațiul Schengen.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, Lucian Bode trebuie să poarte urgent un dialog cu omologul său austriac.

„Ministrul austriac de Interne ar trebui întrebat de către ministrul de Interne român de ce a făcut acele declarații și trebuie să ceară lămuriri. Trebuie să ia legătură urgent, dacă încă nu a făcut-o, cu ministrul austriac, și să poarte un dialog, dar trebuie să discute cu toți miniștrii de Interne, pentru că este o problemă o eventuală opoziție a Austriei”, a declarat, pentru Gândul, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Potrivit politicianului, Acordul Schengen este unul tehnic, iar blocajele care s-au făcut până în prezent în ceea ce privește aderarea României au fost de natură politică.

Cristian Diaconescu: „Toate blocajele de până acum au fost de natură politică”

„Acordul Schengen este în special un acord tehnic, care acreditează statele membre să asigure, pe de-o parte, libera circulație, nu doar a persoaneler și a mărfurilor, ci și a serviciilor și a capitalurilor.

Pe de altă parte, în ceea ce privește gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, din 2011 până astăzi s-au făcut patru sau cinci rapoarte consecutive, de natură tehnică, prin care s-a legitimat cererea României de a fi stat membru al Acordului Schengen.

Toate blocajele de până acum au fost de natură politică. Nu a apărut niciun element care, la un moment dat, să pună în contradicție solicitarea României cu ceea ce presupune mecanismul Schengen”, susține Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe precizează că aderarea României se va face doar cu acordul unanim al statelor europene.

„Solidaritatea și coeziunea europeană, conform tratatelor constitutive, ne obligă să avem încredere în instituțiile europene, pe de altă parte sunt state care contrazic, cel puțin prin declarații, acest aspect, și este o problemă.

La 8 decembrie nu se votează, este ca la NATO. Trebuie să intri cu decizia deja agreată, și doar se constată că există consens în unanimitate. În egală măsură, dacă acest consens nu se agreează, nu se pune pe agendă tema.

Șansele să aderăm, din punctul meu de vedere, sunt foarte mari, dar aici responsabilitatea revine părții române, pentru că noi suntem cei care solicităm”, a mai declarat pentru Gândul Cristian Diaconescu.

Ziarul Gândul a solicitat un punct de vedere de la ministrul de Interne, Lucian Bode, cu privire la declarațiile ministrului austriac, însă, până la ora transmiterii acestui articol, Lucian Bode nu a oferit un răspuns.

Pe de altă parte, potrivit deputatului PNL Pavel Popescu, premierul Olandei „se agită în aceste zile” pentru a influența și alte state să refuze aderarea României.

„Refuz să iau în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen”

„Refuz să iau în considerare un eșec al aderării României la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Sau scenariul amânării până la un alt moment „potrivit”.

Două țări se opun momentan: Olanda și Austria. Cu mențiunea că premierul Olandei se agită mult zilele acestea cu telefoane, pentru a lărgi și mai mult clubul celor două țări pline de ifose, care ar intra în sevraj instant fără supradozele zilnice de gaz rusesc și cocaină columbiană.

Nu voi comenta înainte de 8 decembrie ce a făcut sau ce nu a făcut România de a ajuns în situația aceasta.

Dar dacă (Doamne ferește) România nu intră în Schengen până la sfărșitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România”, susține Pavel Popescu.

O decizie asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spaţiul Schengen este programată să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne .

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat în această săptămână că cele trei ţări ar trebui să adere fără întârziere la zona liberă de circulaţie Schengen.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum ne ajută Inteligența Artificială să înțelegem mai bine virusurile?
×